Miten viestinnästä voi saada enemmän irti?
Ensimmäinen ajatus on ehkä, että sisällön määrää on lisättävä. Voi kuitenkin olla tehokkaampaa hidastaa tahtia hiukan ja keskittyä määrän sijaan laatuun.
Viestinnän ja markkinoinnin parissa työskentelevät tietävät näkyvyyden, sitoutumisen ja maineen merkityksen – ja media on todennäköisesti tärkeä tekijä näiden kolmen tavoitteen saavuttamisessa.
Mediasta saatavat näkemykset voivat siis olla juuri tarvitsemasi työkalu. Mediatietojen avulla voit saada paljon syvällisemmän käsityksen siitä, miten brändiisi suhtaudutaan, mitkä viestit herättävät vastakaikua ja missä on parantamisen varaa.
Tässä blogiartikkelissa kerromme viisi konkreettista esimerkkiä siitä, miten voit optimoida yritysviestintää mediatiedoilla ja saavuttaa niiden avulla entistä parempia tuloksia.
Selvitä todellinen tilanne
Sinulla on varmasti aavistus siitä, miten yrityksesi pärjää toimituksellisessa ja sosiaalisessa mediassa. Siitä, kuinka näkyvä brändisi on, ja kuinka tehokkaasti se sitouttaa. Mutta kuinka varma olet aavistuksesi paikkansapitävyydestä? Oletko varma, että viestisi tulevat selkeästi ymmärretyiksi ja että saavutat niiden kautta tavoitteesi?
Jos siitä on jo aikaa, kun joku on viimeksi tehnyt tilannekatsauksen ja mitannut todelliset olosuhteet, voi olla fiksua tehdä se nyt. Selvitys voi paljastaa mahdollisuuksia viestinnän muuttamiseen.
Mediatiedot voivat auttaa arvioimaan organisaatiosi mediavaikutusta, markkina-asemaa ja mainetta sekä tiettyjen kampanjoiden tai PR-tempausten vaikutusta. Mittaamalla viestintääsi jatkuvasti tai säännöllisin väliajoin voit arvioida organisaatiosi saaman julkisuuden laatua ja selvittää mm. seuraavat seikat:
- yrityksesi julkisuuden määrä, myös ajan mittaan
- missä mediassa yrityksestäsi tai sen edustajista puhutaan eniten
- miten julkisuus jakautuu eri mediakanavien ja maantieteellisten alueiden kesken
- minkä aiheiden yhteydessä yrityksesi mainitaan
- mitkä aiheet tai kampanjat ovat saaneet eniten huomiota
- tunnelma (myönteinen, kielteinen tai neutraali julkisuus).
Organisaatiosi voi esimerkiksi näkyä muissa kanavissa kuin niissä, joissa kohdeyleisö on. Voi myös olla, että liian harvat tarjoamianne palveluita koskevat artikkelit ovat sävyltään myönteisiä. Ehkä viimeisin kampanja ei toiminut niin hyvin kuin olit toivonut. Tai ehkä yrityksesi edustajat ovat jääneet alan muiden asiantuntijoiden varjoon.
Kaikissa näissä tapauksissa kannattaa ottaa käyttöön muita strategisia viestintävälineitä – mutta sen voi tietää vasta, kun parannusmahdollisuudet ovat tiedossa.
Haluaisitko tutustua paremminmedia-analyyseihimme ja näkemyksiimme viestinnästä ja mediasta?
Tutustu paremmin kohderyhmääsi
Sinulla on ehkä aavistus siitä, ketkä ovat yrityksesi tuottavin ja siten tärkein kohderyhmä. Mikä heitä yhdistää? Demografiset tiedot (ikä, sukupuoli, asuinpaikka ym.) on tietenkin hyvä sisällyttää kuvaukseen. Mutta tunnetko heidän mediankäyttöään?
Mistä he saavat uutisensa, mitä sosiaalisen median alustoja he käyttävät eniten, ja mistä aiheista he ovat kiinnostuneita? Mitkä trendit ovat nousussa heidän lähiympäristössään? Mitä vaikuttajia, journalisteja tai asiantuntijoita he kuuntelevat?
Jos haluat tavoittaa kohderyhmäsi median kautta, onnistuminen on todennäköisempää, jos osaat vastata näihin kysymyksiin. Ja media-analyysi tarjoaa niihin vastaukset.
Vertaa KPI-mittareita kilpailijoiden vastaaviin
Monille mediaseuranta ja -analyysi ovat ensisijaisesti oman medianäkyvyyden seuraamista. Oletko kuitenkaan tullut ajatelleeksi, että sitä voi käyttää myös kilpailijoiden ja koko toimialan seurantaan?
Se, miten kilpailijasi viestivät, miten heistä uutisoidaan ja kuinka laajasti he tavoittavat kohdeyleisönsä, voi tarjota runsaasti mielenkiintoista ja hyödyllistä tietoa.
Jos alasi on erittäin kilpailtu, hyvä tavoite voi olla kilpailijoiden saavuttaminen tai jopa ohittaminen medianäkyvyydessä. Tällöin esimerkiksi yrityksesi ääniosuuden mittaamisesta voi olla paljon hyötyä.
Tai jos haluat erottautua muista ja etsit markkinoilta aluetta, jota kukaan muu ei ole vielä vallannut, kannattaa tutkia, minkä aiheiden yhteydessä kilpailijat mainitaan usein, ja verrata heidän tuloksiaan omiin tuloksiisi. Jos pyrit aktiivisesti asemoimaan yritystäsi markkinoilla, voi myös olla hyödyllistä seurata kehitystä ajan mittaan.
Mediatietoja voidaan siis hyödyntää lukuisin eri tavoin. Jos haluat lisätietoja kilpailueduista, joita voidaan saavuttaa media-analyysin avulla, tutustu tähän blogiin.
Ota brändilähettiläät mukaan viestinnän mittaamiseen
Monissa organisaatioissa välitetään viestejä ja markkinoidaan tuotteita ja palveluita tiettyjen edustajien tai brändilähettiläiden avulla. Se on osoittautunut monesti tehokkaaksi, koska useimmat meistä ovat kiinnostuneempia toisten ihmisten kuin yritysten tarjoamasta sisällöstä (minkä vuoksi vaikuttajamarkkinointi ja työntekijälähettiläät toimivat niin hyvin).
Mutta kuinka tehokasta se on todellisuudessa? Kuinka paljon arvoa tällainen työ luo viestinnän ja markkinoinnin näkökulmasta?
Se voidaan määrittää ja mitata mediatietojen avulla. Brändejä, käsitteitä, aiheita ja kilpailijoita koskevien mainintojen lisäksi voidaan seurata myös henkilöitä koskevia mainintoja sekä toimituksellisessa että sosiaalisessa mediassa.
Media-analyysillä voidaan myös tunnistaa sopivia henkilöitä, joiden kanssa voidaan tehdä yhteistyötä, kun tarkoituksena on välittää viestejä ja lisätä näkyvyyttä.
Sellaisia voivat olla esimerkiksi uudet, nousevat vaikuttajat, joilla on samat arvot kuin yritykselläsi ja jotka tavoittelevat samaa yleisöä. Tai journalistit, jotka kirjoittavat ongelmista, joihin yrityksesi tuotteet tarjoavat ratkaisuja. Ehkä voit jopa auttaa henkilöstöosastoa löytämään alan asiantuntijoita, joita he voisivat rekrytoida.
Mediasta voidaan löytää monia erilaisia henkilöprofiileja. Siksi voi olla viisasta ottaa ne huomioon viestintää mitattaessa.
Mahdollisuus suunnanvaihtoon
Onko yrityksesi lanseeraamassa uutta tuotetta? Oletteko laajentamassa toimintaanne uusille alueille ja uusiin kohderyhmiin? Tai ehkä olette ottamassa uuden, selkeämmän aseman markkinoilla?
Jos näin on, sinun on todennäköisesti muutettava muun muassa viestintääsi sekä käyttämiäsi kanavia. Tähän työhön tarvitset tietoja uudesta alueesta, johon olet siirtymässä. Ne voidaan saada mediasta.
Mediaseurannalla ja -analyysilla voidaan esimerkiksi:
- kerätä lisätietoja kohderyhmästä, kilpailijoista ja uusista markkinoista
- löytää uusia ideoita sekä laatia hyviä sisältö- ja viestintäsuunnitelmia
- tunnistaa sopivat mediakanavat ja vaikuttajat, jotka voiva auttaa rakentamaan luottamusta ja lisäämään näkyvyyttä
- tunnustella reaktioita ja tunnelmaa suuria uutisia julkistettaessa.
Riippumatta siitä, mikä sinun ja organisaatiosi uusi suunta onkaan, olette hyvin varustautuneita tuleviin viestintätarpeisiin, kun käytettävissä on tietoa ja perusteltuja näkemyksiä.
Tartu mahdollisuuksiin
Palataan alussa esittämäämme kysymykseen: miten viestinnästä voi saada enemmän irti?
Viestinnän tavoitteiden saavuttamiseen on lukuisia eri tapoja, ja kuten aiemmin kerroimme, media-analyysi on yksi niistä. Media-analyysi tarjoaa paremman kuvan siitä, mistä brändisi tunnetaan, mitkä viestit herättävät vastakaikua ja millä alueilla on parantamisen varaa.
Yllä olevat seikat ovat esimerkkejä monista mahdollisuuksista, joita mediatietojen strateginen käyttö tarjoaa. Tutustu blogiimme, jos haluat lisää ideoita, ja ota meihin yhteyttä, jos sinulla on kysyttävää.
Lue lisää
Ota yhteyttä
Täytä lomake ja kerro meille hieman haasteistasi ja tarpeistasi. Otamme sinuun yhteyttä mahdollisimman pian.